Такситата на проверка на всеки шест месеца

08:35, 05 фев 18 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Таксиметровите коли ще трябва да минават задължителен технически преглед на всеки шест месеца. Новото правило влиза в сила от 20 май, съобщи "24 часа".

Освен това линейките, къмпинг автомобилите, къмпинг ремаркета от определени категории и пътните превозни средства, с които се извършват превози с атракционна цел, ще минават задължителен технически преглед всяка година.

Тролейбусите и трамвайните мотриси, къмпинг автомобилите и линейките подлежат на технически преглед преди изтичане на третата и петата година от датата на първоначалната им регистрация, след което - всяка година. 

Това гласят промени в Закона за движението по пътищата, обнародвани през този месец. Заради тях се налага да се изменят и текстове в наредбата за
техническите прегледи, които в сряда са обявени за обществено обсъждане.

От 2023 г. електромобилите също задължително ще се проверяват, но на две години.

За да се предотвратят измамите с километропоказателите, които може да доведат до неправилна оценка на техническата изправност, техническият специалист ще има достъп до показатели от предишни измервания. 

След 2023 г. контролно-техническите пунктове трябва да са оборудвани и с шумомер и устройства за свързване с бордовия компютър на автомобила.

“Предложеното оборудване е от съществено значение при оценката на техническото състояние на превозното средство и особено на неговите електронни компоненти за безопасност”, се посочва в мотивите.

Предложените промени са заради европейска директива, която трябваше напълно да бъде транспонирана в българското законодателство до 20 май 2017 г. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от 20 май 2018 г., или с година закъснение след първоначално предвидения срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама