Мая Манолова и Кобрата в подкрепа на 1 300 спортисти за пожизнена премия

14:56, 02 фев 18 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати становище до Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в Народното събрание в подкрепа на искането на група световни шампиони, спортни деятели и треньори за изменение и допълнение към Законопроекта за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента.

Близо 1 300 елитни спортисти настояват за пожизнена премия за шампиони и медалисти от световни и европейски първенства, навършили 35 години, както и за техните треньори, извели ги на почетната стълбица. Предложението е заплащането да става само за един от извоюваните  медали – този за най-високото постижение.

Днес омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудманът Диана Ковачева  се срещнаха с представители на групата на световните и европейски шампиони - двукратният световен и двукратен европейски шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, световната и европейска шампионка по спортна акробатика Валентина Куюмджиева, световният шампион и европейски медалист по борба Руси Петров, медалистът от европейски първенства по борба Нено Ненчев, треньорът по бокс, медалист от европейски и световни първенства Михаил Таков, международният съдия по борба, европейски и световен медалист Мирослав Гочев, придружени от юриста Петър Пейчев. Общественият защитник ги увери, че ще ги подкрепи, тъй като исканията им са абсолютно справедливи. „Ако има нещо безспорно в динамичните времена, в които живеем, то това са успехите на хора като Вас, които ни карат да се гордеем, че сме българи“, каза Манолова.

Сред подписалите се в подкрепа на предложението за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта са още боксьорът Кубрат Пулев, олимпийският шампион по борба Георги Мърков, спортният акробат и треньор Юри Инджов, волейболистът Димо Тонов, борецът Георги Янчев, спортната гимнастичка Боряна Джиджева и тежкоатлетът и дългогодишен председател на родната федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев.

Сред предложенията, които спортистите и треньорите връчиха на Манолова, са към Министерството на младежта и спорта да бъде създадена целева извънбюджетна сметка „Премии за шампиони“, в която да постъпват средства от данъци от хазартни игри. Обясниха, че за изплащаните им ще са необходими между 15-18 млн. лв., а само за миналата година приходите от хазарт са били близо 220 млн. лв.

Те настояват още за предимство при кандидатстване за работа в сферата на образованието като учители по физическо възпитание.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама