Нено Димов ще интегрира системите за измерване на въздуха в София

08:43, 02 фев 18 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Идеята за връзка между системите за измерване качеството на въздуха е информацията да е максимално достоверна. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща за технологичните възможностите за връзка между системите за измерване качеството на въздуха, предаде агенция „Фокус“. 

„По моя инициатива проведохме среща, която касае опит да започнем интеграция между различните източници на информация, които подават данни и към изпълнителната власт, и към местната власт, и към гражданското общество за качеството на въздуха в София“, отбеляза Димов. 

„Подчертавам, че основният разговор беше за това как може различните системи да бъдат интегрирани, по какъв начин може тези, които са много, но по-малко точни да комуникират с тези, които са малко, но много по-точни и между тях да застанат тези, които са по средата, за да имаме максимално ясна картина за състоянието на въздуха в София“, обясни Димов. 

Според министъра идеята не е да се ограничи, а да се разшири достъпът до информация. Той поясни, че няма да има промяна в цената на системата при интеграцията, тъй като става дума за научно усилие. "Имаме определен вид параметри, които гражданската мрежа мери, те трябва да се засекат към Агенцията по околна среда", каза той.

Нено Димов поясни, че съвместно със Столична община се извършват проверки от края на миналата година за горене на нерегламентирано гориво. „Предполагам, че скоро ще имам първите резултати. Това е свързано с изгарянето не в домовете, а най-вече в автосервизи в момента. Насочили сме съвместните си усилия към източника, към пазара на горивата, а не към тези, които купуват. Надявам се от следващия отоплителен сезон да влязат изискванията за твърдите горива – за съдържанието на пепел и сяра. В момента имаме почти готовност да въведем това, но контролът е много важен. Такъв разговор тече в момента – кой и по какъв начин ще извършва контролът. Ако няма контрол, въведеното на хартия няма да е толкова ефективно“, обясни Димов. 

Министърът поясни, че всеки месец се прави равносметка за превишението на мръсния въздух.  "Единствено нещо, в което България има превишение са фините прахови частици", заяви той.

Във връзка с готвения в столицата протест за качеството на въздуха на 5 февруари, Нено Димов каза: „Протестът е натиск, който е демократично средство, което изразява волята на гражданите. Очаквам да има протести. Нека има протести, живял съм във време, в което не можеше да има такива“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама