Китайски енергиен мегапроект казва "довиждане" на въглищата

20:23, 28 яну 18 / Свят 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въздухът в Китай е един от най-замърсените в света. В няколко града дебели слоеве слог се забелязват с просто око, което води до хиляди смъртни случаи всяка година.
Според проучване от 2016 година главният причинител на смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха в Китай, е изгарянето на въглища. Екипът от китайски и американски изследователи заяви, че замърсяването от въглища е допринесло за около 360 000 хиляди преждевременни смъртни случаи.
За да подобри чистотата на въздуха, китайското правителство обещава да похарчи около 360 милиарда долара за еко проекти и да създаде 13 милиона нови работни места свързани с възобновяемата енергия до 2020 година. Китай вече е един от най-големите инвеститори в сферата на алтернативни източници на енергия като слънчева и водноелектрическа енергия.

Последният енергиен проект в Китай бе изграждането на плаваща соларна „ферма“, генерираща възобновяема електроенергия, в езеро, близо до вече бивша въгледобивна мина.
Инвестицията от 360 милиарда ще засегне въгледобивни мини, които ще се превърнат в източници на възобновяема електроенергия – слънчеви панели, вятърни турбини, водноелетрически централи и използване на геотермална енергия, повечето от които ще заместят въгледобивни мини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама