Почина основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад

17:08, 28 яну 18 / Свят 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основателят на световноизвестната марка за обзавеждане ИКЕА Ингвар Кампрад почина на 91 годишна възраст.

Той е починал мирно в дома си в Смоланд, Швеция, на 27 януари, съобщиха от компанията.

Кампрад е роден през 1926 г. в Смоланд и е основал „Икеа”, когато е бил едва на 17 г.

„Отиде си не само създателят на един от най-големите работодатели в Швеция, но и човек, който бе активен до края на живота си”, пишат шведските медии.

В края на 2017 г. той получи специална награда заради това, че е отворил очите на света за нордическите езици и култура.

„Малцина могат да се мерят с най-популярния милиардер на Швеция, създал компания с присъствие в 49 държави, с 412 магазина и около 120 000 служители”, пише изданието "Дагенс индустри".

Годишният каталог на ИКЕА е едно от най-големите печатни издания в света с почти 200 милиона безплатни списания на почти 30 езика.

През 1943 г. - едва на 17 години, той регистрира Ikea (съкращение от Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, като последните две думи са името на семейната ферма) като компания за доставки по пощата. Първите реклами се появяват в списанието на Асоциацията на фермерите.

Мебелите попадат в асортимента 5 години по-късно (1948 г.), но бързо заемат по-голямата част от рекламите. През 1951 г. се появява първият каталог, а през 1955 г. ИКЕА започва да проектира собствени мебели.

Ингвар инвестира в изложбена зала близо до дома му, която започва да привлича семействата с автомобили. През 1958 г. тук е открит първият магазин на ИКЕА, а през 1965 г. отваря врани и първият голям магазин на марката в Стокхолм.

Голямата идея зад успеха на ИКЕА, обаче, е пакетирането на мебелите, което прави много удобен превоза до дома на клиента. Освен това, по този начин търговската компания си спестява множество операции - просто стоката се прехвърля на купувача така, както е опакована от производителя, на когото ИКЕА е предала чертежите на проекта си.

Поддържането на ниски производствени разходи е принцип и до днес, като много от изпълнителите са в Източна Европа и най-вече в Полша. Кампрад искал да отвори магазини в бившия СССР още през 1960 г., но му се налага да чака 30 години за реализирането на идеята.

От 1988 г. Ингвар Кампрад не е в оперативното ръководство, но продължава да работи като старши съветник. "Тъжим за загубата на нашия основател и скъп приятел Ингвар. Неговите постижения ще бъдат почитани години наред, а визията му за създаване на по-добро всекидневие за много хора ще продължи да ни ръководи и вдъхновява", заяви Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор и президент на IKEA Group.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама