САЩ спря доставките на оръжие за сирийските кюрди

13:59, 28 яну 18 / Свят 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя САЩ незабавно да се изтеглят от района на Манбидж в Северна Сирия, информира „Ройтерс“. Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че турската армия ще прогони кюрдските бойци от пограничните сирийски райони чак до Ирак, включително Манбидж, което има опасност да доведе до конфликти с американските сили, които подкрепят сирийските кюрди.
Искането на Турция от САЩ бе да спрат да подкрепят кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия, за да избегнат пряк военен сблъсък с турски части. Американските сили често са били обвинявани от Анкара през последните месеци, че доставят оръжие и обучават бойци от YPG, на които доскоро смятаха и да помогнат за създаване на гранични сили в Североизточна Сирия.

През изминалата нощ САЩ са уведомили Турция, че повече няма да доставят оръжие на кюрдските Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз. Съветникът на националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър е съобщил на Ибрахим Калън, говорителя на турския президент Ердоган, че доствката ще бъде прекратена незабавно чрез телефонен разговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама