Глобалното затопляне разкри древна история в Норвегия

09:30, 28 яну 18 / Любопитно 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Реликви от каменната ера бяха открити в разтопени парчета лед и ледници в планините на Норвегия. Артефактите, датиращи от повече от 6 000 години са поява в резултат на глобалното затопляне. Ценностите са открити в южната част на страната, където е част от Скандинавската планинска верига на норвежка територия.
Екип, съставен от изследователи от местен съвет и от норвежките и британските университети, вече са възстановили повече от 2 000 редки находки, включително дрехи от Желязната и Бронзова епоха и древни ловджийски съоръжения. Групата, която работи под името „Тайните на леда“, описва ледовете като „действащи като машина на времето“ и „праисторически фризер“.
Техният анализ на откритията разкрива, че произхода на артефактите е от различни епохи, с хиляди години пропуск, което предполага промени в нивото на човешката дейност в района, както и исторически промени в климата.
Учените разсъждават, че поне част от леда във високите планини се е стопил до нивата наблюдавани преди между 4 и 6 хиляди години по време на Каменната епоха

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама