Екатерина Захариева: България е управлявала райони, в които евреи са били изпращани на смъртно наказание по време на Холокоста

17:21, 26 яну 18 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на Международния ден за възпоменание на жертвите от Холокоста - 27 януари, Министерството на външните работи, начело със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се включиха в инициативата „WeRemember“.
Организацията от Държавния културен институт към министерството на външните работи и посолства на САЩ и Израел представят историите на 36 дипломати и 21 държави, които са спасили с цената на живота си стотици евреи от лагерите на смъртта през втората световна война.
„Нека отдадем почит на онези, които помогнаха за спасението на толкова хора от газовите камери. Българският народ е помогнал за спасението на 48 000 души от еврейски произход, но и повече от 11 000 други евреи, живеещи по това време в окупирани от нацисткия режим региони в България, са били депортирани в товарни влакове, за да бъдат убити. Нека отдадем почит и към тях!“

Александър Оскар, президентът на Шалом, организацията на българските евреи, каза, че по време на Втората световна война светът не е възпрепятствал една от най-големите грешки в човешката история.
Днес, 72 години след войната, антисемитизмът, ксенофобията и речта на омразата са във възход, каза Александър Оскар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама