Тръмп нападна в Давос "хищническите" вносни практики

15:51, 26 яну 18 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп атакува яростно „хищническите“ практики, като предупреди търговските партньори на САЩ, че Вашингтон няма да толерира нелоялната търговия. Тръмп стори това по време на реч на Световния икономически форум в Давос, предаде ВВС.

Тези хищнически практики вредят на пазарите и САЩ „повече няма да си закрива очите“, заяви още Тръмп. Той изтъкна, че винаги ще поставя страната си на първо място когато става дума за търговията, но „това не означава самотна Америка“. „САЩ са отворени за бизнес“, заяви американският президент пред световните финансови лидери.

Политиката „Америка на първо място“ изглежда в противоречие с целта на конференцията в Давос за промотиране на глобализация и сътрудничество, отбелязват кореспондентите на ВВС.

Преди дни Вашингтон одобри спорни защитни мита върху вносни перални и слънчеви панели, като най-силно засегнати от тях ще бъдат Китай и Южна Корея. Тръмп обещава налагане на тарифи още откакто встъпи в длъжност. В стъпителната си реч преди една година той заяви, че ще защити американските граници от други държави, които „правят наши продукти, крадат от наши компании и унищожават работните ни места“.

 

В Давос Тръмп наблегна на икономическите постижения по време на първата година в Белия дом, като намаляване на корпоративния данък и понижаване на нивото на безработица. САЩ са по-привлекателни от когато и да било за чужди инвестиции, наблегна той.

„Тук съм, за да отправя просто послание – никога не е имало по-добро време за наемане, за градене, за инвестиране и живот в САЩ. Америка е отворена за бизнес и ние отново сме конкурентоспособни“, изтъкна Тръмп.

Речта на американския президент беше широко очаквана в Давос, с опашки от желаещи, чакащи близо два часа, за да влязат в залата. Когато обаче дойде време за въпроси от публиката, Тръмп беше освиркан от тълпата за атаките си срещу медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама