Борисов обсъди иниацитиви на Западните Балкани с Тони Блеър

14:30, 26 яну 18 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Смятам, че предприемате правилните инициативи в най-подходящия момент“, заяви Тони Блеър по време на среща с българския премиер Бойко Борисов, която се състоя по време на Световния икономически форум в Давос. Бившият британски премиер в момента е председател на Института за глобални.

Блеър подчерта, че следи програмата и дейността на Борисов и го поздрави за включването Западните Балкани като един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов и Блеър обсъдиха възможността да се използва експертизата на Института за глобални промени, а негово събитие да бъде включено в програмата на Българското председателство. “Вие много добре познавате Балканите и можем с помощта на Вашия институт да помогнем те да станат място за мир, спокойствие и инвестиции”, каза българският премиер.

Двамата коментираха и излизането на Великобритания от ЕС, което определиха като болезнено за всички страни в процеса. Борисов изрази очакване, че въпреки Брекзит, ЕС и Великобритания ще останат близки партньори в сферата на сигурността и икономиката, по принципните въпроси на международната политика, а основните права на гражданите на Съюза и на кралството ще бъдат защитени.

 

В Давос Бойко Борисов се срещна и с ръководителя на департамента за международен добив на нефт и газ на Royal Dutch Shell Андрю Браун, с когото обсъди развитието на газовите проекти на територията на България.

Борисов запозна Браун с развитието на проекта за изграждане на европейски газоразпределителен център „Балкан“. Той изтъкна важността на проекта, като посочи, че ще допринесе за диверсификация на източниците и маршрутите на газ в България и Югоизточна Европа.

Андрю Браун поздрави българския премиер за инициативата за изграждане на подобна газова инфраструктура и за развитието на газовата мрежа в България. Борисов посочи, че бъдещ добив от блок „Хан Кубрат“ в Черно море е един от вариантите за диверсифициране на източниците.

Андрю Браун изрази очакване компанията да започне сондажите в блока до края на тази или в началото на следващата година. Разрешението за търсене и проучване на компанията беше дадено от Министерския съвет през октомври 2015 г. и според предварителни проучвания на компанията, очакванията им са за намиране на находища на петрол, но има данни и за природен газ.

Провеждането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе сред първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама