Министър Димов: Витоша трябва да се върне на софиянци

13:36, 26 яну 18 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на екологията Нено Димов отговори днес на въпрос от парламентарната трибуна за това каква е готовноста за разработване и приемането за план на Природен парк Витоша, съобщават от Novini.bg

Нено Димов посочи, че с носталгия си спомня как е карал ски на Витоша, но не си спомня с носталгия за въздуха, който е дишал тогава, защото сега въздухът на София е много по-чист, въпреки че не отгововаря все още на необходимите изисквания.

До известна степен е трудно да се отговори кога точно планът може да бъде приет, каза Димов. Планината Витоша трябва да бъде върната на софиянци, защото те го заслужават, добави министърът.

Не мога да изразявам лично мнение. Сроковете зависят от това дали този план трябва да има екологична оцена и дали това ще бъде обжалвано или не, каза Нено Димов.

Има два варианта за Витоша и двата се разглеждат, за да се види кой е обективният начин за да се развива паркът.

Единият е приемане на новия план, който сега е върнат с допълнителни въпроси към дирекцията на парка, а другият - е изменение на съществуващия.

Паркът трябва да бъде върнат на софиянци, би трябвало да се преодолее съпротивата срещу неговото развитие, категоричен е екоминистърът.

Министърът коментира и протестите за НП Пирин:

Хората, които протестират за парк Пирин, не са съвсем наясно, говорейки за 48 на сто застрояване,Как си представяте такова застрояване, това са 200 кв.км - Пловдив и Варна, взети заедно, каза той в кулоарите на НС. И посочи, че става дума за два процента, върху които само режимът се сменя.“

За пореден път той подчерта, че според него протестите са политически, инспирирани от партии, които не са успели да минат два процента на последните избори. Нормалният демократичен процес е - печелите избори, сменяте законите и управлявате, добави министърът.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама