Германските партии започнаха преговори за „голяма коалиция“

12:50, 26 яну 18 / Свят 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският канцлер Ангела Меркел и лидерите на две по-малки партии дадоха старт на официалните преговори за създаване на нова управляваща коалиция. Около четири месеца след изборите Германия все още няма правителство - до този момент това не се бе случвало в следвоенната й история.

Преговарят консервативният Християн-демократически съюз на Меркел, нейната дъщерна партия от Бавария и лявоцентристката Социал-демократическа партия.

След днешната среща между лидерите на партиите Ангела Меркел, Мартин Шулц и Хорст Зеехофер ще се проведат в по-широк кръг с 15-те най-висши представители на трите партии.

Канцлерът увери, че влиза в преговорите с „оптимизъм, но и с много решителност“. Меркел подчерта, че с оглед краткия срок ще действа много внимателно.

„Хората очакват да се преместим към сградата на правителството“, коментира тя при пристигането си в централата на ХДС. Затова „ще преговаряме бързо. Смятам, че това е постижимо“, допълни канцлерът. По думите ѝ става въпрос за нова динамика за Германия, а не само за нов възход за Европа.

Лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер също бе категоричен: „ХСД иска тази коалиция“.

От своя страна лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц също се изказа за бързи и конструктивни преговори. Той заяви, че Европа има нужда от силна, проевропейска Германия заради предизвикателствата от САЩ на Доналд Тръмп и от Китай.

По отношение на съдържанието на споразумението Меркел подчерта, че сега задачата трябва да бъде да се формулират по-ясно бъдещи импулси за развитието на страната и ЕС. Като пример тя спомена цифровизацията на училищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама