Време за решения в Чехия – балотаж на президентските избори

12:19, 26 яну 18 / Свят 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чехите отново избират президент. Днес и утре в страната се провежда балотаж на президентските избори. Битката се води между проруски настроения досегашен президент Милош Земан и прозападния учен Иржи Драхош.

Социологическите агенции са колебливи в прогнозите си. На първия тур Земан спечели почти 39 %, а Драхош - 27.

Проучванията сега показват, че двамата се движат рамо до рамо слека преднина за Драхош – професор по химия и бивш председател на чешката Академия на науките, който заема твърд проевропейски курс.

Снощи двамата кандидати участваха в последен телевизионен дебат.

„Азсъм кандидат, който гледа в бъдещето. Милош Земан няма какво повече да даде на тази държава“, отбеляза Драхош. От своя страна Земан атакува опонента си за неговата политическа неопитност: „Доста е смело да гледаш към най-големия пост в страната и да не знаеш нищо за политиката“.

Сегашният президент застава за мерки срещу мигрантите, идващи от мюсюлмански държави. Неговият съперник ще трябва да се справи с подозренията на гласоподавателите, че е твърде мек спрямо миграцията, като общественото мнение е настроено срещу опитите на ЕС да наложат задължителни квоти на всяка членка за прием на бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама