Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите

10:02, 26 яну 18 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Млекопроизводителите, които имат малки ферми получават субсидии по специална схема, а при планинските ферми няма изискване за реализация на млякото. Това коментира Силвия Василева - началник отдел "Животновъди" в Министерството на земеделието, храните и горите пред БНТ по повод протестите на фермерите от Източните Родопи.

Протестиращите недоволстват от ниските изкупни цени на млякото и неизплащане на субсидии.

В момента у нас се подпомагат 12 000 животновъди. Те могат да получат подкрепа чрез 7 варианта за изкупуване, уточни Василева. Не е задължително продукцията да се продава като мляко, може и като млечни произведения, като има таблица за преизчисление на литрите мляко, вложени в сирене или кашкавал.

„Един животновъд, който има 15 крави по-малко пари ли ще получи, от колкото по старата схема? Не, няма да получи по-малко, защото в контекста на това, което казаха животновъдите, че те искат допълнително плащане трябва да подчертаем, че през 2017 г., те не получават само това подпомагане по директните плащания. Те получиха деминимис, още подпомагане по една извънредна схема, която бе одобрена на ниво ЕС за всички държави членки. На глава ставката, която се получи като комулираме всичките тези държавни помощи, за които казвам плюс тази за преотстъпване на акциза върху газьола. Ставката варира от 290 лв. на глава до 850 лв. в зависимост от това по коя схема кандидатства фермера. Дали животните му са стокови или са под селекционен контрол“, обясни Василева пред националната медия.

Има промяна в начина на субсидиране на животновъдите. Като тази промяна беше споделена с бранша, каза още тя и обясни, че европейското законодателство изисква, ако се направи някаква промяна в схемите за директни плащания, това да бъде обявено в ЕК.

Срокът беше месец август 2016 г. и промените са направени през 2016 г. Преди този срок в земеделското министерство е извършено широко обществено обсъждане, на което са били представени всички промени в обвързаната подкрепа, която касае не само животновъдството, но и растениевъдството. В резултат на тази дискусия са възникнали спорни въпроси по отношение на това каква трябва да бъде реализацията на млякото.

„За първи път имаме две схеми за планински райони, където е отчетен този труден характер. И затова двете схеми са разделени като е отчетено допълнително и размера на стопанствата. Едната схема е за малките дребни стопанства като целта беше тези хора наистина да останат там на място, защото там фермерството е по-разпокъсано и подпомагането се дава на ферми, които отглеждат от 5 до 9 крави. Там няма реализация на мляко, а е на глава, и това е схема, която се прилага за първи път. При втората планинска схема тя е за стопанства от 10 и повече животни и там наистина реализацията е 1500 кг - тук дори сме отчели онази част от млякото, която фермерите използват за изхранване на животните, т.е. приспаднали сме тази част на млякото. През 2017 г. за първи път се прилагат тези схеми“, обясни Василева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама