Фандъкова предупреди: днес в София дишаме по-мръсен въздух

08:00, 26 яну 18 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичани ще дишат по мръсен въздух днес - това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на личната си страница във Facebook.

"На 26 януари се очаква превишение на нивата на фини прахови частици. За намаляване на замърсяването моля жителите и гостите на София при възможност да не използват личните си автомобили и да пътуват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление", призовава Фандъкова.

Тя посочва, че е възложила на Столичен инспекторат, съвместно с РИОСВ, да направи извънредни проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Пътна полиция при СДВР ще извършат пък извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка.

"Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди", апелира Йорданка Фандъкова.

 

При подходящи метеорологични условия, Столична община ще предприема допълнително машинно метене и миене на улици.

Тук може да видите какви са прогнозните нива за праховите частици в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама