Показаха най-новия руски стратегически бомбардировач на Путин

08:50, 26 яну 18 / Свят 25 873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще укрепи отбранителния потенциал на страната. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, който наблюдава изпитателен полет на новия военен самолет в района на град Казан, предадоха световните агенции. 

Путин присъства на подписването на договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет Ту-160М за нуждите на руските въоръжени сили.  

Гигантският самолет е значително модернизирана версия на бомбардировача от съветската епоха, който СССР би използвал в случай на ядрена война със Запада, за да доставя ядрени оръжия на големи разстояния.

"Това е сериозна стъпка към развитието на нашата високотехнологична сфера и укрепването на способността на страната да се отбранява", изтъкна Путин, като допълни, че новият самолет ще засили ядрената военна мощ на Русия, съобщи news.bg.

Ту-160М може да пренася 12 крилати ракети или 12 ракети с малък обсег и може да лети 12 хил. км непрекъснато без презареждане.

Съществуващите версии на Ту-160 летяха от бази в Русия до Сирия, където бомбардираха сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар Асад, един от най-близките съюзници на Москва в Близкия изток.

"Туполев", производителят на самолета, уверява, че модернизираната версия ще бъде с 60% по-ефективна от по-старата версия, със значителни подобрения в неговото въоръжение, навигация и авионика.

Русия също така си е поставила за цел да произведе модернизирана версия на самолета цистерна за презареждане Ил-78, който може да презарежда Ту-160 във въздуха, което му позволява да достигне всяка точка на планетата.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама