ЕС ще гради подводен електропровод между Франция и Испания

08:15, 26 яну 18 / Свят 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският съюз отпуска близо 600 милиона евро за най-големия енергиен проект - за изграждането на подводен електропреносен кабел между Франция и Испания през Бискайския залив. Подводният кабел е с дължина 370 километра и ще удвои обмена на електроенергия до 5000 Мегавата, съобщи БНТ.

Еврокомисията очаква новата връзка да улесни споделянето на възобновяема енергия между Франция и Испания, да намали зависимостта на Европа от руски газ и да спомогне за постигането на климатичните цели.

Инвестицията е част от пакет на стойност 873 млн. евро, които европейските страни се съгласиха да инвестират в 17 енергийни инфраструктурни проекта за изграждането на енергиен съюз. В него електроенергията и газът ще се транспортират свободно и ще бъдат по-евтини.

Евросъюзът отпуска и 70 милиона евро за изграждане на линия за транспортиране на електричество от вятърни паркове в северна Германия до южните райони на страната. 101 милиона евро се предоставят за внасяне на природен газ в Кипър, а 3,7 милиона са предназначени за проучване на евентуална газова връзка между Малта и Италия.

Евросъюзът работи върху нови цели в използването на възобновяема енергия, така че да изпълни климатичните си ангажименти за намаляване с 40 на сто на вредните емисии до 2030-та година. Консумацията на възобновяема енергия в общността през 2016 та е достигнала дял от 17 процента при цел от 20 процента за 2020-та. Дял от 20 процента вече са постигнали 11 страни-членки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама