„Сурва“ стартира днес с рекорден брой участници

09:00, 26 яну 18 / Култура 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Рекорден брой от 7477 участници ще има на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник тази година. Броят им е с около 500 повече от миналата година. Фестивалът започва днес и ще продължи и през уикенда в Перник - европейската столица на маскарадните игри.

Освен от Перник и страната, във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина. Днес той ще бъде открит пред Двореца на културата в Перник.

„Всеки, който е бил в този празник няма да пропусне възможността да дойде втори път, защото не можеш да забравиш атмосферата, която се създава, не можеш да си представи по-хубаво място през зимата, в което можеш да срещнеш толкова много позитивно настроени хора. Желанието на всички тях, които в края на единия фестивал започват да се подготвят за следващи,я да направят празника по-пъстър, по красив, по- богат, по-хубаво да се покажат групите и тяхната битка в това да направят по-автентична, по-истинска традицията е неповторимо изживяване”, каза преди дни за БГНЕС кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска.

И тази година фестивалът е съпътстван от множество събития. По традиция на 26-и се открива международна научна конференция, чиято тема тази година е „Маски и политики“. Днес ще отвори врати и „Мечкарница” – работилница за маски, която ще продължи и през трите дни.

Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е част от програмата на Българското председателство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама