Виртуозната Екатерина Мечетина за първи път в България с Радиосимфониците

13:00, 20 яну 18 / Култура 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин започва новата 2018 с гостуването на виртуозната Екатерина Мечетина. Една от най-ярките руски пианистки ще свири за първи път у нас на 26 януари, петък, от 19.30 ч. в зала „България“.

Мечетина свири на пиано от четиригодишна. Първият си самостоятелен концерт изнася на 10 , а на 12 вече прави турне в Япония, където само за месец изнася 15 солистични концерта. Лауреат е на международни конкурса като „Премия на Моцарт“ (Верона, Италия), където печели първа награда и Световния конкурс на пианистите (Синсинати, САЩ), където печели златен медал и премия.

За първи път пред българска публика Екатерина Мечетина ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №1 от Сергей Рахманинов. Композиторът пише този концерт едва 17-18 годишен. По думите на Бари Мартин „Първият концерт на Рахманинов е не само забележително постижение за седемнадесетгодишна възраст, а е едно творчество, което може да стои на собствените си крака и да бъде оценявано според собствените му заслуги.“ Рахманинов посвещава този концерт на Александър Зилоти, известен пианист, диригент и ученик на Лист, който изиграва важна роля в развитието му.

В програмата на концерта са и два руски шедьовъра, посветени на мечтите. Под диригентската палка на маестро Марк Кадин Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни Прелюдия за оркестър „Мечти“ от Александър Скрябин и Симфония №1 „Зимни мечти“ от Пьотр Илич Чайковски.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР , на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежата на ticketsbg.com.

Входът е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров“, АМТИИ – Пловдив, Департамент „Музика“ на НБУ и специалност „Музика“ във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски“ срещу ученическа или студентска карта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама