„Алфа Рисърч“: ГЕРБ - 25%, БСП – 21.2%, ако изборите са днес

13:09, 19 дек 17 / Политика 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев продължава да е най-одобряваната политическа фигура с 57% подкрепа, идваща от най-различни социални слоеве. Отрицателна оценка за работата му дават 13%. Това показват данните от регулярното тримесечно национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“ и Нова телевизия в края на отминаващата 2017 г.

 

Правителството и премиерът запазват подкрепата си от септември. 21% е одобрението за дейността на кабинета срещу 31% неодобрение. 33% пък е одобрението за Бойко Борисов, срещу 36% неодобрение.

 

За 2017 г. водещите петима политици по степен на обществено доверие са: Румен Радев – с 57%, Йорданка Фандъкова – с 36%, Бойко Борисов – с 33%, Красимир Каракачанов – с 29.9% и Корнелия Нинова - с 27.8%.

 

Като най-успешен министър отново се откроява вицепремиерът Томислав Дончев. Втората си позиция запазва министърът на отбраната Красимир Каракачанов. След тях се нареждат Лиляна Павлова, Екатерина Захариева и Владислав Горанов.

 

Най-силна е критиката към парламента. Одобрението за дейността му отново поема надолу - от 12% през септември до минималните 9%, а неодобрението нараства от 44% до 49%.

 

Ако изборите бяха днес за ГЕРБ биха гласували 25% от анкетираните. Подкрепата за БСП бележи лек ръст - от 19.3% до 21.2%.

 

За Обединените патриоти биха гласували 5.6%.

 

ДПС запазва традиционния си дял симпатизанти от 4.7%. За „ВОЛЯ“ пък биха гласували 2.1%.

 

От допитването става ясно, че за „Реформаторския блок“ биха гласували 2%, за „Да, България“ - 1.9%, а за „Нова република“ – 0.6%.

 

55% очакват 2018 г. да е по-добра, срещу едва 9%, които очакват тя да е по-лоша.

 

26% са на мнение, че изтичащата година е била по-добра, 17% - по-лоша, 57% - същата. В основата на оптимизма безспорно стои икономическото оживление, спадът на безработицата и създаването на добре платени работни места, изискващи високообразована и квалифицирана работна сила.

 

41% от висшистите оценяват отминаващата година като по-добра, срещу едва 12% - по-лоша.

 

От проучването става ясно още, че българинът остава сред най-активните зрители на континента - с три часа средно дневно, отделяни за гледане на телевизия.

 

Нараства обаче и времето прекарвано в интернет. 63% от пълнолетните българи са в мрежата и прекарват там средно по 2 часа и 40 минути.

 

Всеки втори българин не спортува, а онези, които го правят, отделят средно за спорт или разходки около час и половина дневно.

 

Около 42% имат в домакинството си деца, на които отделят по около 3 часа дневно.

 

По традиция за коледните и новогодишни празници българите предпочитат семейните и роднински събирания пред индивидуалните пътувания. Всеки шести ще пътува при роднини в страната или чужбина. Всеки четвърти ще посреща гости у дома. Около 4.5% са туристическите пътувания. От тях 3% ще са в страната и 1.4% – в чужбина.

 

Регулярното тримесечно проучване на Алфа Рисърч NOVA ALPHA INDEX се осъществява съвместно с Нова телевизия. Проведено е в периода 7 – 15 декември 2017 г. сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама