„Екзакта“: 42% от българите определят 2017 г. като „нито добра, нито лоша“

11:53, 19 дек 17 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

42% от българите определят отиващата си 2017 г. като „нито добра, нито лоша” за страната ни. Твърдящите, че годината е била по-скоро добра за страната ни са равен дял спрямо твърдящите, че годината е била по-скоро лоша за страната ни - 24.8% към 24.2%.

Това показват данните от изследването на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 7-13 декември 2017 г.

Годината е била добра за страната ни според хората на възраст до 40 години. Живеещите в столицата смятат, че 2017 г. е била лоша. Това са хората на възраст над 59 години.

61% от българите имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на страната ни през Новата 2018 г. 17% пък смятат, че Новата година няма да е по-добра от отминаващата. 10% пък мислят, че 2017 г. е била лоша персонално за тях, но също така и за страната.

Никак не е малък и делът на българите, очакващи Новата 2018 година да е по-добра от изминаващата година и за страната, и лично за тях - 59%.

57% от пълнолетните българи, участвали в настоящото изследване заявяват, че през 2017 г. са похарчили всички пари, които са изкарали. Това са хора на възраст между 30 и 40 години, както и от такива на възраст над 60 години. Две трети от българите, които определят стандарта си като близък до средния попадат в групата на изхарчилите всичко спечелено.

Всеки пети участник в изследването не се е справил в рамките на приходите си, а е изхарчил и част от спестяванията си. Най-често това важи за хората на възраст над 60 години.

Българите, успели да спестят пари през изминаващата година, възлизат на 14%. По-често в тази категория попадат мъже, млади хора под 30 години и високообразовани.

10% от българите твърдят, че са изхарчили целия си паричен ресурс – и спечеленото през годината, и спестеното преди, и дори са взели пари назаем. Жените по-често от мъжете попадат в тази категория.

46% от българите определят отминаващата година като „нито добра, нито лоша за тях в личен план”. Тези, за които в личен план отминаващата година е била добра са значително повече от онези, за които е била лоша - 37% спрямо 15%.

70% от успелите да спестят пари през 2017 г. определят отминаващата година като добра за тях, докато едва 11% от похарчилите всичките си средства и взели още пари назаем са склонни да нарекат годината е „добра”.

72% от интервюираните очакват новата година в личен план да бъде по-добра за тях от отминаващата. Най-висок е оптимизмът на младите и високообразованите българи.

По отношение на благотворителността, за последните пет години готовите да помогнат по някакъв начин на хора в нужда са нараснали значително – с 16%, а нежелаещите да участват в коледни и новогодишни благотворителни акции са намалели с 10%.

Още от допитването на „Екзакта“ очаквайте по-късно. От него ще разберете къде ще почиват българите по Коледа и Нова година.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама