Регионалната библиотека в Добрич представя колекция „Редки и ценни издания”

12:00, 05 ное 17 / Култура 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От този месец потребителите на Регионална библиотека „Дора Габе, граждани и гости на град Добрич имат достъп до част от Колекция от Редки и ценни издания, които библиотеката притежава и съхранява през годините. Колекцията се помещава в зала 201, заедно с библиотечна колекция „Дора Габе” и има специален режим на ползване – всеки делничен ден от 10.00 - 12.00, 14.00 – 16.00 ч., с писмено заявление и разрешение от ръководството. С цел опазване културно-историческото наследство, оригиналните документи не се изнасят от библиотеката, не се репродуцират и се ползват само в читалнята на сектор Краезнание.

Фондът от „Редки и ценни издания”, организиран на колекционен принцип, включва български старопечатни книги, които имат съществено значение за българската история и култура, издадени до 1878 г., български и чуждестранни издания, от края на 19 и началото на 20 век, периодични издания, справочници, карти, документи с уникално оформление, библиофилски издания, първи издания, миниатюрни издания, книги с автограф и др.

Сред най-ценните притежания на Регионална библиотека „Дора Габе” е „Царственик или история болгарская” на Христаки Павлович, отпечатана през 1844 г. в град Буда (дн. Будапеща), първото печатно издание на един от вариантите на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски. Книгата е подарена на библиотеката от Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Важна част от колекцията е  „Кириакодромион, сиреч „Неделник”, познат като „Неделник” или „Софроние”, първата печатна книга на новобългарски език, съставена от Софроний Врачански и издадена през 1806 г. „Неделникът” претърпява три издания до Освобождението и библиотеката притежава второто издание от 1865 г.

Най-старото издание, притежавано от библиотеката е поемата „Орлеанската дева” на Волтер, отпечатано в Париж през 1792 г. В колекцията е включено първото издание в непълен вариант на „De Profundis: Глас от бездната” на Оскар Уайлд, издадено в град Шумен през 1914 г. на български език.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама