„Снежната кралица“ на сцената на Сатирата

09:30, 21 окт 17 / Култура 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спектакълът  „Снежната кралица“ по едноименната приказка на Х.К. Андерсен, в сценичен вариант на младия режисьор Анастасия Събева, влиза в репертоара на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ с премиера на 21-ви и 22-ри октомври. Представлението е насочено както към детската аудитория, така и към възрастните.

Актьорският екип на спектакъла е съставен предимно от млади актьори. Ролята на всеотдайната, борбена и любяща Герда е поверена на Анджелика Джамбазова, а Явор Вълканов е малкия Кай. Двамата са студенти в класа на проф. Стефан Данаилов. Екатерина Георгиева е властната и прекрасна Снежна кралица. В тази постановка младата актриса влиза и в още два, коренно различни образа – този на Враната и на Разбойник. Боян Арсов, познат на зрителите на Сатиричния театър от постановките „Щастливеца” и „Кради по-малко!” е Разказвача на приказката за Снежната кралица.

Режисьорът на спектакъла Анастасия Събева е родена през 1991 година. Тя завършва специалност „Режисура за драматичен театър” в класа на проф. Здравко Митков в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2014-та, като за пръв път поставя на сцената на Сатиричния театър.

Независимо че е много млад режисьор, Анастасия Събева вече може да се похвали с достатъчно сериозен професионален опит. След дипломния й спектакъл „Женска управия” по комедии на Аристофан, игран и в Младежки театър „Николай Бинев”, следващите й работа са: драматизация и постановка на „Антихрист” по Емилиян Станев (ДТ – Пловдив); драматизация и постановка на „Алиса” по Луис Карол (Младежки театър); драматизация и постановка на „Мери Попинз” по Памела Травърс (Театър „София”); „Антихрист” по Емилиян Станев – радио-пиеса за БНР; сценична версия и постановка на „Кралят елен” по Карло Гоци (независим проект).

Анастасия Събева е отличена със Специалната награда за „Полет в изкуството” на Фондация „Стоян Камбарев” за спектаклите „Женска управия” и „Антихрист” (2015) и Специална грамота на Друмевите театрални празници (2015) за постановката „Антихрист”.


 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама