Чиа семена и ленени семена
Ползите от лененото семе се простират до най-богатия източник на омега-3 мастна киселина, наречена алфа-линоленова киселина (ALA). Те също така имат ранг номер едно по отношение на осигуряването на лигани, които балансират хормоните. И чиа, и лененото семе са изключително богати на разтворими и неразтворими фибри, които могат да подпомогнат детоксикацията и здравето на червата и да помогнат при отслабване.
Съдържанието на разтворими влакна помага на храносмилателната система, така че холестеролът не може да се абсорбира в нея. След това жлъчката се отделя през храносмилателната система, принуждавайки тялото да постигне повече, като изпомпва излишния холестерол в кръвта и понижава общия холестерол. Използвайте тези семена върху овесена каша, кисело мляко, в печени продукти или смесени в сладкиши.
Зехтин
Предимствата на маслиновото масло включват друга противовъзпалителна съставка, пълна с мононенаситени мастни киселини, които понижават LDL холестерола. Използвайте студенопресован зехтин, за да направите домашно приготвени салатни дресинги, да добавите в някои сосове или за да продобрите вкуса на ястията и маринатите си.
Авокадо
Авокадото е един от най-големите източници на сърдечно-здрави мононенаситени мазнини, който може да помогне за повишаване на HDL холестерола, като в същото време понижава LDL. Авокадото също така съдържа високи нива на разтворими фибри и стабилизира нивата на кръвната захар, в допълнение към доставянето на противовъзпалителни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин.
Източник: www.draxe.com
сн. gotvach.bg
Информацията в сайта topnovini.bg не е предназначена да бъде заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Преди да започнете каквато и да било диета, хранителен или спортен режим се посъветвайте със специалист.
Добави коментар