ГЕРБ дава проекта "Цанков камък" на Прокуратурата

14:44, 11 авг 17 / Политика 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ГЕРБ ще сезира главния прокурор за проекта „Цанков камък“. Това заяви на извънреден брифинг във Варна народният представител Александър Ненков.

"В рамките на следващата седмица ще внесем сигнал до главния прокурор. Всички отговорни институции и органи ще се заемат с този случай, за да се види от началото на идеята, през реализация кой какви договори е подписвал, как се е оскъпил проектът, за да може гражданите да знаят кой се отнася сериозно към публичния ресурс и кой ощетява обществото“, отбеляза депутатът  в офиса на ГЕРБ в морската столица.
От ГЕРБ коментираха, че явно има съвпадение, защото винаги, когато се говори за изтичане на държавни средства, ставало въпрос за проекти на Тройната коалиция.

Ненков даде за пример проекта АЕЦ „Белене“, за който държавата е платила близо три милиарда лева. По думите му - подобен е и казусът с „Цанков камък“.

Александър Ненов подчерта, че проектът е нерентабилен и добави:„Важно е гражданите да знаят, това има значение, когато говорим за това, че парите не достигат, за пенсии, заплати, социални плащания, а отиват именно в такива проекти, които държавата е длъжна да довърши, защото някои е взел престъпно решение в ущърб на гражданите.“

На брифинга участва и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той заяви, че "Цанков камък“ е поредният проект на Тройната коалиция, за който сега държавата трябва да налива средства. Причината, според Станков, е, че седем години след приключване на мащабния проект е установено изтичане на голямо количество вода през карстовите скали в района на коритото.

Жечо Станков припомни, че проектът за „Цанков камък“ е започнал с бюджет от 440 млн. лева, а е приключил на стойност от почти 1 млрд. лева. По думите му „Цанков камък“ няма особен положителен ефект върху енергийната система на страната, тъй като сумарно работи около 45-50 дни в годината. Седем години по-късно са необходими ремонти на извършените дейности.

Назначено е пълно обследване, за да се установи на какво се дължи изтичането на водата и по какъв начин са поставени мембраните на скали, които са водопропускливи. След което ще бъдат извършени и необходимите дейности, за да се спре този процес.

"Днес трябваше ние, от мнозинството да отчетем първите сто дни на правителството и да дадем своята оценка. Вместо това днес даваме пресконференция с друг повод. Отново мегаломанските проекти на Тройната коалиция след години дават отражение върху не само държавния бюджет, но и върху дължимото от нас данъкоплатците", заяви народният представител Десислава Атанасова.

"Нали помните кой беше министър на енергетиката и зам.-министър?! Румен Овчаров – министър на енергетиката и г-жа Нинова – зам.-министър на енергетиката. Същата тази, която от вчера с особен плам говори за сто дни управление на Третото правителство на Бойко Борисов и паралелната държава. Сега е време да кажем кой живее в паралелна държава.

Дали Нинова, която бе уволнена от Станишев за корупция като зам.-министър и дали не за някои от тези мегаломански проекти. Защото само преди дни коментирахме проблемите с Калиакра. Беше заложена бомба от кого?! Пак от същото управление - на същата тази тройна коалиция, със същите министри и замове", заяви още Атанасова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама