„Граждани за София” настояха за Вселенски събор за просветата по време на председателството

12:05, 19 юни 17 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициатива „Граждани за София” и „Граждани за устойчиво развитие” настояха по време на председателството на България на Съвета на ЕС президентът и гражданите да предизвикат Вселенски събор за просветата, предаде БГНЕС.

Настояваме по време на председателството президентът и гражданите да предизвикат Вселенски събор за просветата, каза арх. Димитър Димитров от инициативите.

Темата на пресконференцията беше „Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – предложения и очаквания на гражданите.

От друга страна Димитров бе категоричен, че България трябва да инициира единство на Балканските държави и да има единна политика на Европа за Източна Европа. „България може да бъде началото за формиране на Източноевропейска общност. Казва се, че само България и Румъния ще останат европейски членки, защото само ние не можем да покрием критериите за излизане. Затова трябва да направим така, че София да стане център на Източноевропейска общност и да се правят в София срещи на православие и ислям“, каза Димитров.

„Да използваме председателството и българският народ и президент да организират такава среща, на която да се говори за както го наричат някои, за православния ислям. Нашият проблем е какво искаме за в бъдеще. Искаме България да заеме достойна позиция на държава, в която са се провели такива събития и нека България през 2018 г. да постави началото на формирането на Източноевропейската общност“, призова архитектът.

Накрая настоя до края на годината да има местни избори само за кмет на Столична община, който да е грамотен, да комуникира с хората, да не е партийно ангажиран и да има идеи за развитието на София-как ще върне спокойствието и ще оправи задръстването. След това призова да се проведат и парламентарни избори.

„Започвайки преговорите на Великобритания за излизане от ЕС се поставя ново начало и се завършва цикъл, който за България ще има определено положително въздействие. 80-годишнината на българския цар беше добър повод да си направим равносметка. Знаем ли къде отиваме? След по-малко от 200 дни на 1 януари управлението на Европа ще бъде тук.Самата Европа ще бъде тук. Готови ли сме гражданите и знаем ли какво да поискаме и не е ли редно преди да поискаме от европейските администратори, да поискаме от нашите управници един отчет“, каза Димитров.

„Преди 10 години ГЕРБ се клеха, че ще направят така, че България да е европейска държава. Да, формално сме европейска, но сме най-тъжна, бедна и мръсна. Сега 6 месеца имаме тази възможност да наблюдаваме как се управлява Европа“, изтъкна той.

Димитров посочи, че на първо място като основен приоритет на председателството се поставя растеж и конкурентоспособност и запита-„какво ще направим ние като нито имаме работна ръка, сега отново се говори за внасяне на виетнамци и всякакви други. По-нататък се говори за кохезионните фондове. Всичко, което сме могли да усвоим или не, приключва до 2020 г.“.

След това Димитров обхвана и темата за бюджета на София, като посочи, че бюджетът на София сега е над 1,5 млрд. лв. с европейско финансиране, а с ограничаване щял да падне на 1,2 млрд. лв. „Какви са изискванията един град като София да бъде зелен и чист ще попитаме ръководството на Столична община. Защо вървим като правене на метро, което вози все по-малко пътници и все по-притеснени и натъпкани в зоните, в които стават и нещастия“, запита Димитър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама