Рияд: Нямаме нужда от турска военна база на саудитска територия

08:37, 19 юни 17 / Свят 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Построяването на турска военна база в Саудитска Арабия , подобна на тази, която Анкара изгражда в Катар, няма да бъде посрещнато добре в кралството, защото тя „не е необходима“, предаде БГНЕС.

На 17 юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е предложил изграждане на турска военна база в кралството малко след започване на работата по изграждането на подобно военно съоръжение в Катар. „Кралството не може да позволи на Турция да установи военна база на негова територия“, гласи изявление, разпространено от официалната информационна агенция SPA. В изявлението агенцията се позовава на неназован представител на властите, според когото Саудитска Арабия „няма нужда от подобно нещо“. Служителят допълнил, че саудитските въоръжени сили и военни способности отговарят на „ най-добрите стандарти“.

Турският парламент одобри изпращането на турски войски в Катар само два дена, след като избухна кризата между държавите в Персийския залив. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Египет и други държави прекратиха дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки тази страна в подкрепа за екстремистки групировки, включително някои, които се радват на покровителството на Иран.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама