Доц. Еникова: Нашият потребител трябва да знае, че българското кисело мляко е без аналог

07:48, 19 юни 17 25 780 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нашият потребител трябва да знае, че това е едно чудесно кисело мляко, без аналог. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Росица Еникова от екипа, създала стандарта БДС, доктор по медицина, хуманен медик, предаде БГНЕС.

Доц. Еникова е завеждала над 25 години лаборатория „Микробиология на храненето“ към Националния център по хигиена към Министерство на здравеопазването.

„Когато в България назря въпроса да реанимираме българските държавни стандарти за основните български млечни продукти – киселото мляко, сиренето и кашкавала, тогава екип от специалисти от всички профили направихме три работни групи. Аз съм председателят на работната група за киселото мляко. С него са свързани много здравословни ефекти, които нашето население познава. Знае се, че българското кисело мляко има прекрасни диетични и хранителни качества. Ние сме ги изследвали експериментално в много аспекти съвместно със специалистите, които разработиха закваските за киселото мляко. Това е днешната лаборатория LB“, поясни доц. Еникова.

„Мисля, че стандартът при киселото мляко се спазва. Контролът е много строг. Самият факт, че са открити някои отклонения и подмяна на опаковките, вписани в оригиналния текст на стандарта означава, че продукцията е сериозно наблюдавана от контролните органи. Периодично се наблюдават по-важните неща, свързани със състоянието на млечнокиселата микрофлора, хранителните качества на киселото мляко, като се започва от суровината. Суровото мляко, предназначено за българско кисело мляко трябва да бъде чисто, свободно от всякакви пагубно за качеството му замърсителите. Нашият потребител трябва да знае, че това е едно чудесно кисело мляко, без аналог“, посочи доц. Росица Еникова.

„Знаете ли, че думата йогурт е прабългарска дума. Това, че се прави съпоставка между хубавото българско кисело мляко и лошия йогурт, не е достатъчно коректно. Киселото мляко е българският йогурт и той е истинският йогурт. Това, което се произвежда навън е съобразено с по-ексцентричните вкусове на другите народности, които не познават истинската магия на българското кисело мляко“, категорична бе доц. Еникова.

Тя разясни, че е записано категорично в стандарта, че киселото мляко се прави от прясно краве мляко, отговарящо на всички изисквания за хигиена и отсъствие на вредни химични и биологични замърсители.

„Много строг е контролът на всяка партида и цистерна за съдържание на антибиотици. Самите млечни бактерии са най-големите идентификатори и диагностици, защото те не биха се развили, ако млякото съдържаше антибиотици. Българските фермери се научиха да произвеждат чисто и свободно от опасности прясно мляко. Това е много трудно и има едно разбиране в нашите селскостопански производители ни за тази деликатна сфера, в която хората са наистина истински апостоли“, смята доцентът.

Относно предложенията за промяна на опаковките на киселото мляко, доц. Росица Еникова смята, че не можем да спрем развитието на цивилизационните процеси във всички отрасли. „Ако има по-съвършена, по-добра от сега стандартизираната опаковка за кисело мляко, да. Но, това трябва да се докаже. Не да се обсъжда с празни приказки, а на база на много сериозни изпитвания, които да вземат под внимание всичко, което би могло да се отрази негативно върху крайния продукт, който трябва да бъде нормално кисело мляко“, подчерта тя.

Тя изтъкна, че с навлизането на европейска мода във вкуса на хората забелязва, че най-младото поколение е по-привикнало към кисело мляко с по-ниска киселинност, защото голямата част от произвежданите в България кисели млека са с по-ниска киселинност. „В БДС сложихме класиката 160 градуса по Тьорнер-единица, която измерва киселинността. В другите кисели млека, които се измерват по фирмени технологични документации, се допуска киселинността да е много по-ниска. Част от населението вече се адаптира към тази по-ниска киселинност“, смята доц. Росица Еникова.

„Ако отидем по-на запад и си купим кисело мляко от супермаркет, например в Париж, т.нар. йогурт, който по състав на флората е аналогичен на нашето кисело мляко, ще забележим толкова различен вкус, което се дължи и на технологията на заквасване и на закваската и е адаптирана към съвсем други вкусове. Класическият български вкус на киселото мляко е силен аромат и една нежна, хубава, но добре осезаема киселинност“, посочи още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама