В столично училище поискаха дарение от родителите за първокласник

20:01, 15 юни 17 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В 5-то Основно училище в София поискали дарение от родителите, за да запишат детето си в първи клас. За случаят съобщи бащата Иво Мирчев в профила си във фейсбук. 

"Приемът не може да бъде обвързван с никакви дарения. През годините сме освободили няколко директори на ДГ, които са били установени, че прилагат подобни негативни практики. За съжаление не сме принципал и работодател на директорите на училища, но настояваме за пълна проверка по случая от МОН и оповестяване на резултатите. Убеден съм, че докато няма строго наказани за подобни практики, те няма да изчезнат", написа като коментар зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

"Директорът на 5-то ОУ в София току що е казал на жена ми, че ако иска синът ни да бъде първокласник ще е нужно да направим дарение на училището.  Синът ми не е сред класираните и от администрацията на училището са заявили, че ще направят всичко възможно това да се случи.

В крайна сметка съветът е бил "Абе говорете най-добре с директора". Той директно е поискал пари с въпроса "Каква сума можете да отделите?". Парите трябвало да се преведат като дарение на настоятелството.

Притеснително е, че условие за прием може да бъде заплащане на определена сума пари. Приемам ако детето е прието да се помага на училището, да се правят дарения и да се участва в дейността му с различни инициативи, но не условието - платете и влизате.

Малкият Мартин явно няма да е в 5-то ОУ, защото отказвам да плащам, за да бъде приет там. Жалкото е, че България си остава страната, в която е далеч по-трудно да запишат детето ти в първи клас, отколкото да завършиш УНСС", коментира Иво Мирчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама