Европейският парламент свали имунитета на Марин льо Пен

17:10, 15 юни 17 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент свали имунитета на лидерката на френската крайнодясна партия Марин льо Пен във връзка с дело за клевета по искане на властите в родната й Франция, предаде БГНЕС.

Льо Пен, която загуби президентската надпревара за Елисейския дворец миналия месец от Еманюел Макрон, е обвинена в клевета от кмета на град Ница Кристиан Естроси. През 2015 г. лидерката на „Националния фронт“ заяви, че Естроси е подпомагал водещи консервативни ислямистки групи във Франция, позволявайки им да наемат на много ниски цени имоти и по тази причина е морален съучастник на джихадисти.

Депутатите в Европарламента гласуваха в подкрепа на вдигането на имунитета, който я защитава като евродепутат, посочвайки, че няма причина да се смята, че френското дело е мотивирано от „намерение за нанасяне на вреда на парламентарната или политическа активност на Марин льо Пен“.

Решението на ЕП не е свързано с отделно искане на френската прокуратура за сваляне на европейския й имунитет заради обвинения, че партията й „Национален фронт“ е използвала европейски средства, за да плаща на свои служители във Франция.

Днешното решение идва ден, след като Европейският парламент вдига имунитета на баща й Жан-Мари льо Пен заради разследване за расизъм срещу него.

Очаква се тази седмица лидерката на „Националния фронт“ да бъде избрана за депутат във френския парламент, след парламентарните избори в страната в края на миналата седмица. Ако бъде назначена, се очаква тя да се откаже от мястото си в ЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама