Тибор Наврачич: Варна е млад град с европейски перспективи

16:37, 15 юни 17 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Поздравления за титлата Европейска младежка столица! Варна вече се намира в престижната компания на Ротердам, Торино, Антверпен, Прага, Марибор, Солун, Клуж Напока, Гянджа. Варна има дълга история, с много култури. Това я превръща в идеално място за изучаване на миналото, Варна е млад град с европейски перспективи - почти половината жители са под 35-годишна възраст, затова е логично да носи тази титла“. Това каза европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич при откриването на националната среща „Младежки пространства” днес в хотел „Черно море“.

Форумът се организира от Младежкото сдружение за мир на Балканите и Община Варна в партньорство със сдружението „Варна – Европейска младежка столица”, Националния младежки форум и MoveBG.

В момента в Европейския съюз се обсъжда приемането на нова Стратегия за младежта.  „Вече започна обсъждането на основните характеристики на тази стратегия, която ще очертае младежките политики за следващите 20 години. Трябва да дадем възможност на младите хора да бъдат активни граждани и да изграждат устойчиви общества, които да посрещат големите предизвикателства, пред които сме изправени. Нека да има повече младежки пространства, които да бъдат изпълнени с енергия, идеи и предложения за бъдещето на Варна, България и Европа“, каза еврокомисарят.

„Чест е за Варна да бъде домакин на най-голямото младежко събитие в България. Благодаря на еврокомисар Наврачич, че е част от него!“, заяви кметът на морската столица Иван Портних. Той подчерта, че местната власт работи активно за реализиране на каузата „Варна – Град на знанието“ в две направления - развитие на образованието и инфраструктурно обновление. „Училищата и университетите трябва да бъдат наложени като разпознаваеми и търсени младежки пространства. Възможност за това дава неформалното образование и веднага мога да дам пример в тази насока - преди дни инициирахме пилотно издание на международния фестивал „ВарнаЛит“ , по време на който 30 млади писатели влязоха в клас! Така оборихме първия мит, че младите хора, че нашите деца са нечетящи!  Срещите се оказаха много успешни и изненадващи – и за нас, и за авторите. Преминаха при огромен интерес към книгите, към авторите, към творчеството!“, каза кметът.

 

Той припомни, че Община Варна е пионер в осигуряването на средства за образование -  104,2 млн. лв. са осигурени тази година, което е около30% от макрорамката на бюджета.  Успоредно с това са договорени 16,3 млн. лв. по ОПРР за ремонт на 7 училища и 3 детски градини, 3,5 млн. лв. се отпускат за спортни площадки в училищата. Изграждането на нова сграда на библиотеката и на Математическата гимназия също са част от усилията ни за създаване на привлекателни младежки пространства, допълни кметът.

Участниците във форума бяха приветствани и от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, Петър Николов – зам.-министър на образованието, Мирчо Христов – изпълнителен директор на сдружение „Варна –Европейска младежка столица 2017“. Сред гостите бяха представители на Гянджа, Брага и Клуж Напока – градове, които също са били носители на престижната титла. 

По-късно еврокомисар Наврачич и кметът Портних посетиха Социалната чайна. Преди минути в Икономическия университет започна дискусия от инициативата на Еврокомисията „Граждански диалог“, в която ще участват еврокомисар Наврачич, президентът Румен Радев, министър Кралев и кметът Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама