С оркестранти от цял свят нюйоркски диригент ще се бори за политическа хармония

16:11, 15 юни 17 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Докато е начело на нюйоркската филхармония Алън Гилбърт става свидетел как силата на музиката свързва различните култури и как политическите борби поглъщат голяма част от съвременния свят.

Завършвайки дейността си за един от най-уважаваните състави, изпълняващи класическа музика, Гилбърт планира да отвори следваща глава в кариерата си като създаде оркестър, който оприличава на ООН.

Наречен „Музиканти за единство”, оркестърът на Гилбърт ще включва изпълнители от цял свят, които могат да се съберат за концерт без ранно предизвестие.

Музикантите ще свирят на концерти, които „са израз на надежда за мир и сътрудничество и на човечност”.

Миналата седмица Гилбърт изпробва идеята си докато дирижираше последния цикъл от концертите на филхармонията в „Линкълн сентър”.

По негова покана към оркестъра се присъединиха музиканти от 24 държави, които често са в обтегнати политически отношения със САЩ или помежду си: Китай, Куба, Иран, Ирак, Израел, Русия и Венецуела.

Проектът му може да изглежда утопичен, но Гилбърт е напълно наясно с неговите ограничения.

Той си спомня как през 2008 Нюйоркската филхармония изнесе забележителен концерт в Северна Корея, който просълзи много зрители. Все пак, Гилбърт признава, че оттогава насам напрежението около КНДР се е увеличило.

Независимо от това, диригентът вярва, че музиката може да е положителна сила в свят, където традиционната дипломация се оказва недостатъчна.

„Според мен в днешно време говоренето не върши достатъчно работа”, казва Гилбърт.

„Дори и това да звучи като стогодишно клише, комуникацията без думи, която осъществява музиката, е уникална”, убеден е артистът.

Засега не е уточнено как ще се финансират „Музиканти за единство”, но Гилбърт предвижда да започне скромно с по два-три концерта годишно.

Поводите ще включват концерт през 2018 за отбелязване на 100 години от рождението на бореца срещу апартейда Нелсън Мандела.

Гилбърт работи за осъществяването на идеята си с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който обяви, че го подкрепя.

Нюйоркската филхармония свири в залата на Общото събрание на ООН при встъпването в длъжност на Гутериш през декември и изпълни петата симфония на Бетовен, в която водещото начало е надеждата.

Гилбърт получава вдъхновение и от Карим Уасфи – диригент на иракския национален симфоничен оркестър, който беше сред гостите на заключителния концерт на нюйоркските симфоници.

Уасфи свири на виолончело след взивове в Багдад и успокои болката със силата на музиката, посочва Гилбърт.

Диригентът е първият, роден в Ню Йорк, ръководител на симфоничния оркестър на града, в който и двамата му родители са цигулари.

Той ще бъде наследен на поста от холандския диригент Яап ван Зведен, смятан за по-традиционен перфекционист, изискващ прецизно изпълнение на класическите произведения.

Във вторник Гълбърт започна дирижирането на цикъл от три концерта, които ще бъдат изнесени в различни нюйоркски квартали. Музикантите ще представят популярната симфония на Антонин Дворжак „Из Новия свят”.

За заключителната серия концерти в „Линкълн сентър” Гилбърт е подбрал произведение на сирийския кларинетист Кинан Азмех, който смесва арабска и западноевропейска класическа музика.

Сред солистите ще е Йо Йо Ма – прочутият виолончелист, който търси музикалните прилики в различните култури със своя ансамбъл „Пътят на коприната”.

Стремежът на Гълбърт е „Музиканти за единство” да представят както западна музика, така и изкуството на други културни традиции.

„За мен Бах е определено универсален и да свириш симфония на Бетовен е впечатляващ опит за всеки, където и да се намира”, смята диригентът.

„Нямам предвид някакъв културен империализъм. Лично съм много запален да науча повече и за друга класическа музика, така както го прави Йо Йо Ма”, признава Гилбърт, информира БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама