Областният управител на Разград посети „Дружба“АД

16:10, 15 юни 17 25 1722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе на опознавателно посещение в „Дружба“АД-Разград. Срещата бе по покана на ръководството на предприятието, което осигурява над 200 работни места и изнася продукция в повече от 20 държави по света, съобщиха от областната администрация. Изпълнителният директор на фирмата инж. Румен Костов постави пред Хюсмен проблеми, чието решаване би подобрило както резултатите на фирмата, така и бизнес средата в Разград и в страната.

 

„Дружба“АД е традиционен производител на бутала за автомобилната индустрия, през последните четири години фирмата в пъти е подобрила енергийната ефективност, увеличила е производителността на труда, загубите в края на финансовата година вече са печалби, увеличена е и средната работна заплата от 550 на 700 лева – разказа Костов.

 

Въпреки, че разградската фирма произвежда и бутала за танкове, каквито се изработват в предприятия от българския военно-промишлен комплекс, продукцията се изнася в чужбина, не се включва в българското производство, а за тежките машини на български производители се купуват по-скъпи части от чужбина. „Защо обществени средства не се влагат в родно производство?“ – риторично попита Румен Костов. Вторият въпрос, който той постави, бе свързан с измененията на минималната работна заплата. Според изпълнителния директор на „Дружба“ датата 1 януари не е подходяща, тъй като в началото на година това е тежест за активните икономически субекти и те панически прибягват до съкращения, по-подходяща е датата 1 април или 1 юни, когато фирмите вече знаят как е тръгнала годината и имат разчети за дейността си. Костов коментира и административното обслужване на бизнеса в региона. По думите му представителите на основните работодатели в региона трябва да имат улеснен достъп до сградата, в която се помещават институциите, с които основно работят – Община Разград и Областна администрация-Разград.

 

По време на срещата между Областния управител Гюнай Хюсмен и изпълнителния директор на „Дружба“АД възникна идея за по-мащабна среща на активните икономически субекти от региона с ръководството на Областна администрация, на която бизнесът да представи своите проблеми, за чието решаване държавата може да съдейства, допълват от областната управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама