Подписано е допълнително споразумение за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“

15:54, 15 юни 17 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на „Тотал Е&П България“ Б.В. - Нидерландия, „ОМВ Офшор България“ ГмбХ - Австрия и „Репсол България“ Б.В. – Нидерландия подписаха допълнително споразумение към договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок Хан Аспарух, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

Със споразумението се урежда продължаването срока на договора. Припомняме, че с решение на Министерския съвет от 18-ти април тази година срокът на разрешението за търсене и проучване в блок Хан Аспарух се удължава със 135 дни.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в енергийния отрасъл е търсенето и проучването на местните енергийни ресурси, тъй като разработването на местният добив ще гарантира конкурентни предимства за страната ни“, каза министър Петкова по време на срещата. Тя увери, че комуникацията и съвместната работа между Министерството на енергетиката и Тотал ще продължат и в рамките на сегашния мандат. По думите на управителя на Тотал Ксавие Фожрас в момента продължава обработката на сеизмичните данни от проучванията в площта. Предвижда се през есента на тази година компанията да извърши и втори сондаж в блок Хан Аспарух.

Фожрас запозна министър Петкова с Алманаха на черноморското крайбрежие, разработен от Тотал, ОМВ и Репсол в партньорство с Института по океанология към Българската академия на науките.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама