Русенският университет изгражда лаборатория под ръководството на проф. Самуил Рефетов

15:05, 15 юни 17 25 1792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският професор по генетика – проф. Самуил Рефетов посети Русенския университет и разговаря с академичното ръководство. В срещата участваха ректорът – проф. Велизара Пенчева, председателят на Общото събрание – чл.-кор. проф. Христо Белоев, заместник-ректорите – проф. Пламен Даскалов и проф. Юлиана Попова, деканът на Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ – проф. Даниел Братанов, зам.-деканът – доц. Лилия Тодорова, ръководителят на катедра „Здравни грижи“ – доц. Иваничка Сербезова и доц. Никола Събев – ръководител „Медицински дейности“ във факултета. Гостът бе придружаван от съпругата и сина си, както и от съученика си от Русе – Веселин Петров.

 

В началото проф. Пенчева направи ретроспекция на двете години, в които проф. Рефетов не е посещавал университета и отбеляза, че Русе вече има две университетски болници, с които висшето училище работи изключително добре. Бе поставен въпросът с необходимостта от медицински персонал в България и обучението на студенти в такива специалности. Голяма част от младите лекари напускат страната, а само за Русенска област не достигат около 60 общопрактикуващи лекари, каза доц. Събев.

Въпреки неизбежния човешки фактор при лечението на различни заболявания, медицината ще става все по-зависима от техниката, каза проф. Рефетов. Той отбеляза, че вече се наблюдава тенденция към сътрудничество между медицински и технически университети в САЩ. Възможно е и в Русенския университет да развиваме специалности, свързани с техническото обезпечаване на медицинска апаратура и работата с нея, каза чл.-кор. проф. Христо Белоев.

По време на разговора бяха засегнати теми от взаимен интерес както на учения, така и на преподавателския състав в университета. Проф. Рефетов се съгласи да оглави лаборатория и да работи с преподавателите от факултета по обществено здраве и здравни грижи, като ги подпомага в техните научни изследвания.

 

Ръководството на факултета покани проф. Рефетов да изнесе лекция пред студенти, които учат дисциплината „Медицинска генетика“. С помощта на съвременните технологии тази лекция ще бъде факт съвсем скоро, стана ясно по време на разговора. Проф. Рефетов предложи да бъдат включени медицински специалисти от университета в провежданите от него обсъждания на медицински казуси и сложни клинични случаи с други чуждестранни колеги. Той изтъкна полезността на подобни дискусии за всички частници.

По-рано през деня проф. Рефетов посети и Община Русе. Той заяви, че винаги, когато посещава България, се връща в родния си град и отбеляза значителната промяна в облика на Русе. Неговото семейство остана впечатлено от архитектурата и Паметника на свободата. Вчера те посетиха Историческия музей, за да разгледат изложбата „120 години френско училище“.

Проф. Рефетов с интерес разгледа представените в изложбата експонати, разказващи за историята на френското училище Notre Dame de Sion, чийто възпитаник е бил и той преди да отпътува от България. Двамата с Веселин Петров си припомниха любопитни случки от своето обучение. Сред показаните снимки те разпознаха свои преподаватели, разказаха за начините и методите им на преподаване, обясниха как са изглеждали ученическите униформи на момчетата и на момичетата, спомниха си как е протичал тогава учебния процес и кои са били съучениците им. Пред уредниците на музея Рефетов допълни информацията за своето минало – за семейството си и семейните приятели, за моменти от детството, за познанствата и контактите на фамилията с видни русенци от този период. Професорът от Чикагския университет говори за начина си на живот в Америка, за пребиваването си в България, за децата си.

Семейната история на проф. Самуил Рефетов е във фокуса на изследване и на д-р Диляна Иванова от Фийлд Музей, Чикаго. В Националната научна конференция „Етнографските музеи на българските градове“, която се проведе в Русе през изминалия уикенд, тя направи презентация, свързана с изявите на паметта в пространството на виртуалната музейна изложба. Пред етнографи и музейни специалисти, тя разказа за срещата си с Рефетов.

Фамилната история на професора ще стане достъпна в подготвящата се в момента изложба в дигиталното пространство на “Куфарът на имигранта. Виртуален музей на българите в Северна Америка” – проект, създаден и ръководен от Американския научен център в София. Негов автор и ръководител е д-р Диляна Иванова. Тя пояснява: „Изложбата за Самуил Рефетов ще съдържа не само негови фотографии, документи и разказ, тя ще съдържа и географски карти, които ще покажат житейската му траектория като имигрант. Чрез тази визуализация като компонент в експозицията, посетителите ще могат още по-комплексно да вникнат в биографичната изложба“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама