Парламентът отхвърли промените в ИК на първо четене

13:15, 15 юни 17 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът отхвърли законопроекта на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс на първо четене, предаде БГНЕС.

„За” гласуваха 98 депутати, „против” бяха 121 и един се въздържа. От ГЕРБ 87 депутати бяха „за”, от БСП 72 бяха „против” и 1 се въздържа, от ОП 26 депутати бяха „против”, от ДПС 23 бяха „против”, от Воля 10 депутати бяха „за” и 1 независим депутат, който също гласува „за”.

Законопроектът на ГЕРБ предвиждаше промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. От ГЕРБ са на мнение, че предимството на мажоритарната система е нейната разбираемост, а кандидатите за депутати са по-тясно свързани с проблемите на избирателите.

Законопроектът на ГЕРБ въвеждаше мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Във всеки едномандатен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове.

В мотивите към законопроекта беше разписано, че би било политически неоправдано една единствена партия да предложи районирането на страната, то следва да се извършва от политически независими органи. Затова в законопроект ГЕРБ предлагат наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента на България въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението, по данни представени от НСИ на база резултатите от последното преброяване на населението и от ГРАО.

ГЕРБ предлагаха и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции на 11 лв. на 1 лев.

По време на дебатите Георги Марков от ГЕРБ изтъкна, че българските граждани са имали достатъчно време да ползват тази пропорционална система и накрая демократично с гласа си да кажат, че не я харесват.

Всяка избирателна система търпи своята еволюция, заради потребностите на обществото, да отрази това, което хората мислят. Никъде не функционира абстрактна избирателна системата, тя отразява, класовите, груповите очаквания на гражданите, посочи Валери Жаблянов от БСП. „Днес, когато наблюдаваме това, което се случва около нас - купуването на гласове, ужасните практики, ме кара да мисля, че това, което предлагате е връщането към едно минало незабравимо“, допълни депутатът.

Рамадан Аталай изтъкна, пък, че ДПС се отказало от собствените си и партийни интереси и заставало зад националните интереси. „Всички изменения досега в ИК са правени против ДПС. ГЕРБ, предлагайки тези промени върви срещу националните интереси. С този мажоритарен вот голямата политическа сила, която ще влезе в парламента ще управлява еднолично“, смята Аталай.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: Имаше достатъчно доводи в едната и другата посока, но когато са се произнесли 2 млн. и половина български граждани, този дебат не е наш, трябваше да водим този дебат много преди президентските избори и референдум, за да се информира обществеността за ползите и загубите за гражданското общество. Това, което направихме е никой да не говори преди и по време на референдума, за да може всеки да изконсумира, ако има някаква енергия по време на президентската кампания. Ние казахме, че за нас мажоритарната система не е нещо, което смятаме, че трябва да бъде прилагано, но ще се съобразим с референдума. Обществото иска да гласува за личности. Искам да се съобразим с тези 2 млн. и половина български граждани, каза Цветанов.

От „Воля” обясниха, че ще подкрепят предложението за промени в Изборния кодекс, тъй като са твърдо за въвеждането на мажоритарен елемент. „Ние също имаме собствено мнение и собствени идеи, които смятаме, че са полезни за обществото. Вчера внесохме в деловодството наше предложение за изменение на Изборния кодекс, което се различава в основната си част и по специално в броя на районите. По този начин, предложението на ГЕРБ е за 240 едномандатни района, в нашия вариант се запазва броят, какъвто е сега”, обясни Пламен Христов.

Освен това депутатите отхвърлиха и предложенията на ДПС за промяна в ИК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама