Осъден за умишлено убийство, обжалва присъдата си

12:09, 15 юни 17 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Октай Иванов от търговищкото село Пробуда обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъдата си за умишлено убийство. В началото на месец февруари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт, Окръжният съд в Търговище е присъди 10 години затвор на мъжа затова, че на 5 август миналата година умишлено е убил 46 годишния Атанас Христов. Заради привилегията на процедурата от която се е възползвал подсъдимият, съдът е редуцирал с 1/3 наказанието до 6 години и 8 месеца „лишаване от свобода“ при строг режим и е присъдил 30 000 лева обезщетение на майката на убития.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че подсъдимият и брат му се черпили в компания по повод на предстояща сватба в рода им. 3 часа след полунощ пред магазин в селото след изпито голямо количество алкохол, между Октай и Атанас възникнала свада. Първоначалната размяна на псувни и обиди прераснала във физически сблъсък. Октай съборил на земята своя съселянин, като при падането му се счупил кракът на масата. Подсъдимият го взел и продължил да удря с него падналия мъж по главата и тялото. Побоят бил преустановен от близките на Октай, които установили и смъртта на Атанас. Направената в хода на следствените действия съдебно медицинска експертиза установила, че тежката черепно-мозъчна травма и контузията на мозъка е била непосредствената причина за смъртта на пострадалия мъж.

В жалбата пред втората съдебна инстанция защитата на подсъдимия моли съда да отмени присъдата на окръжния съд в Търговище, да се съобрази с многобройните смекчаващи вината обстоятелства, да приложи по-благоприятен член от Наказателния кодекс и да намали размера на присъденото наказание.

Присъдата е обжалвана и от майката на убития мъж, която моли чрез адвоката си да се увеличи размера на наказанието и на присъденото обещетение.

Прокуратурата настоява да се потвърди първоинстанционната присъда като справедлива и законосъобразна.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок, информираха от пресслужбата му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама