В САЩ повдигат обвинения срещу 12 охранители на Ердоган /ВИДЕО/

09:54, 15 юни 17 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Полицията в столицата на САЩ ще повдигне обвинения срещу 12 служители от охраната на президента на Турция Реджеп Ердоган, участвали в сблъсъци по време на неотдавнашното посещение на турския лидер във Вашингтон. Това предава БГНЕС.

Очаква се това да бъде обявено днес на пресконференция на кмета и началника на полицията. Органите на реда повдигат обвинения срещу 7 охранители за престъпления, а срещу петима – за по-леки нарушения.

Охраната на Ердоган се върна в Турция с президента и обвинените могат да бъдат арестувани, ако отново пристигнат в САЩ.

По време на безредиците през май органите на реда задържаха двама охранители на Ердоган, но по-късно ги освободиха. Вашингтонската полиция идентифицира 34 от общо 42 души, участвали в сблъсъците. Те трябва да бъдат арестувани в най-скоро време.

По-рано бяха повдигнати обвинения срещу двама арестувани за участие в безредиците – Синан Нарин и Еюп Йълдъръм. Те са заподозрени в нападение срещу участници в мирна демонстрация.

На 16 май пред резиденцията на турския посланик в САЩ, където тогава се намираше президентът Ердоган, избухнаха кратки, но ожесточени сблъсъци между привърженици и противници на сегашната власт в Анкара. Девет души пострадаха, двама от тях – сериозно.

Служители в турското посолство твърдяха, че сбиванията са провокирани от членове та кюрдската ПКК.

В Държавния департамент изразиха сериозна загриженост от инцидента. На 17 май турският посланик Сердар Кълъч беше извикан на среща със зам.-държавния секретар на САЩ Томас Шанън, а на 22 май американският посланик в Анкара Джон Бас беше викан в турското МВнР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама