КНДР обяви, че американският студент е освободен по „хуманитарни съображения”

09:18, 15 юни 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Северна Корея съобщиха със закъснение за освобождаването на американския студент, осъден за противодържавна дейност. В кратко съобщение на агенция ЦТАК се казва, че американският гражданин Ото Уормбиър, „осъден на поправителен труд, е изпратен в родината си на 13 юни съгласно съдебно решение, по хуманитарни причини”. Това предаде БГНЕС.

За освобождаването на Уормбиър стана известно във вторник от изявление на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, в което се казваше, че „г-н Уормбиър е на път към САЩ, където ще се събере със семейството си”.

22-годишният студент от университет в щата Вирджиния беше осъден от върховния съд на КНДР на 15 години затвор в трудова колония. Уормбиър беше обвинен в опит за „подкопаване на единството на корейския народ” след като в новогодишната нощ се промъкнал в служебно помещение за чуждестранни туристи в хотела си и свалил от стената политически плакат.

Миналата година правителството на КНДР заяви, че отказва да преговоря с властите в САЩ за съдбата на американските престъпници, излежаващи присъди на нейна територия. Повод за това стана дейността на американския гражданин от корейски произход Бей Чжун Хо (Кенет Бей), който през 2013 беше осъден от върховния съд на 15 години затворническа принудителна работа за подривна религиозна дейност, но през следващата година беше освободен по хуманитарни причини.

Пхенян беше възмутен, че след като Бей разплакан умолявал за помилване, написал враждебна към КНДР книга за преживяванията си в трудовия лагер, а на пресконференция твърдял, че Северна Кория е „огромен затвор”.

Тази година в КНДР бяха задържани двама американци от корейски произход, които преподаваха в столичния научно-технологичен институт. Двамата бяха обвинени в съучастие „в подривна дейност срещу народната република”.

През април м. г. друг гражданин на САЩ от корейски произход беше осъден на 10 години затвор за шпионаж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама