Предприемат мерки за обезопасяване на жътвата в Търговище

09:01, 15 юни 17 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Забранява се паленето на огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в посевите и на разстояние по-малко от 50 метра от тях, до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата. Това гласи заповед на кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров във връзка с опазване на реколтата от пожари по време на жътвената кампания.

Посевите с житни култури трябва да се разделят на участъци не по-големи от 1 000 декара чрез пожарозащинти ивици с широчина най-малко 10 метра. Забранено е изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи. Не е позволено и извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през житни площи до прибиране на реколтата. 

Земеделските кооперации, юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи, са задължени да организират наблюдение на площите с посеви през периода от восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата чрез подвижни и неподвижни наблюдателни постове, съгласувано с пожарната служба, като неподвижните пунктове трябва да са оборудвани със средства за гасене.

Гасаческите групи да се снабдят с храстови метли, лопати и други необходими пособия и да се определят транспортните средства за извозването им, разпореди още кметът на Търговище. Отговорност на кмеовете по селата и кметските наместници е да информират населението за спазване на противопожарните изисквания, както и земеделските кооперации, арендатори и земеделски производители – участници в жътвената кампания. Селските управници ще издават и актове за нарушения. 

Пожароопасният сезон продължава до края на месец октомври, гласи разпореждането на кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама