Изложба и пърформанси закриват „Процес – пространство“

08:26, 15 юни 17 / Култура 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2017 година фестивал “Процес – Пространство” се провежда в град Русе от 2-ри до 15-ти юни. За 26-тото издание са избрани 21 участици и 8 гости от 18 страни, съобщиха организаторите.

"Процес - Пространство” е международен фестивал за съвременно изкуство, основан 1992 г. от Димитър Грозданов, като важен резултат от естественото развитие на алтернативните културни институции в България. Това е една от малкото структури на съвременно изкуство успяла да се съхрани и развива без прекъсване в бързо променящото се културно и политическо пространство на изминалите 25 години в страната. Фестивалът се налага се със своето постоянство, концепция и пъстрота на артисти и автори. През годините са организирани над 120 изложби, много семинари и акции, а колекцията му съдържа творби на над 500 художника от 65 страни.

Тази година мотото на фестивала е „Вълнения“ и се отнася към различните артистични пориви, търсения, емоции и процеси. Индивидуалните вълнения, отнесени към проблемите на природата, политическите страсти, факти от живота и обществото, отнесени към напредъка и промените, на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на артисти, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала. В програмата са предвидени множество уъкшопи, презентации, музикални пърформънси.

“Процес – Пространство” е платформа, изградена от артисти и дава възможност за обмяна на опит, колаборация, индивидуално развитие и изказ.

Фестивалът стартира с мултимедийно представяне и разговор с Димитър Грозданов, създател на фестивала в “Дом Канети” на 2 юни.

По традиция в края на фестивала се открива изложба, тази година тя е на днешния 15 юни в “Дом Канети” от 18:00 ч. и ще продължи до края на месец юни.  

Аудио-визуален пърформанс на Интердисциплинарен творчески колектив Дилмана Йорданова, Искра Проданова, Мирян Колев, Михаела Кавданска пък ще бъде представен от 19:00 19:30 ч. Ще има пърформанси и на други участници във фестивала.

Авторите са интернационални, много интересни и тази година очакваме изненадваща и вълнуваща вечер с тях, коментират организаторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама