Събраните в Добрич книги отпътуват за Чикаго

07:59, 15 юни 17 / Култура 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Книгите за българските училища в Чикаго са опаковани и готови за транспортирането им през океана - над 1400 тома класическа и съвременна българска литература събрани в 45 кашона, съобщиха от дом-паметник "Йордан Йовков" в Добрич.

150 книги дариха добруджанци в рамките на обявената в навечерието на Националния празник 3 март дарителска кампания.

В кампанията, която се проведе съвместно от областната администрация и Регионален исторически музей, се включиха над петнадесет дарители, като някои от тях предоставиха и по над 20 книги. Регионалният исторически музей също направи дарение. Сред книгите, които се събраха, са творби на Йордан Йовков, Димитър Димов, Иван Вазов, Петко и Пенчо Славейкови, Димитър Талев и други. Има и книги на добруджански автори – Ангел Веселинов, Керанка Далакманска. Зад океана ще получат и най-новата книга на Севда Костова, потомка на поп Паскал, един от основоположниците на българските поселения в Южна Добруджа – „Земя и корени“, както и много учебни помагала по български език и литература.

От дом-паметника съобщават, че Генералното консулство в Чикаго работи по създаването на българска библиотечна секция в едно от предградията. Повече подробности по този проект ще бъдат представени през есента, след получаване на книжната пратка от България и разпределянето на книгите сред училищата (които ще бъдат основните бенефициенти на дарението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама