Очакват 40% ръст на руските туристи у нас

17:30, 13 юни 17 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във Форум на българските и руските побратимени градове участва зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, информираха от Общината. Той се проведе в курорта Златни пясъци край Варна. В него участваха представители на 14 руски града и на 12 български общини. Организатори на събитието бяха Община Варна и Националното сдружение на общините в Република България.

На форума присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров,  генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук и др.

Министър Ангелкова акцентира, че Русия е много важен генериращ пазар за българската туристическа индустрия. През 2016 г., която бе рекордна за отрасъла с над 8,2 млн. посещения на чуждестранни туристи, Федерацията зае четвърто място в класацията на НСИ с 580 хил. визити и ръст около 20% спрямо 2015-а, като през летните месеци този скок стигна 30% за идващите с цел почивка и ваканция. Възможностите обаче са още по-високи и ние не спираме активно да работим за привличане на повече туристи от Русия. Потенциалът на страната ни като целогодишна дестинация е много по-голям с разнообразни оферти за специализирани услуги, които успешно се комбинират с масовия отдих. Това са офертите за екскурзии из вътрешността на България, балнео- и СПА процедури, посещения в голф комплексите по Черноморието, културно-исторически обиколки, фестивални програми, гурме и винени дегустации, опознавателни маршрути, етнографски прояви и т.н., подчерта министър Ангелкова.Тя изрази увереност, че настоящият сезон ще даде също добри показатели. Очакванията са за 7-10% ръст за годината и ние работим много мобилизирано с бизнеса и чуждестранните си партньори, каза още Ангелкова и съобщи, че е факт ръст на заявените ранни полети и чартърни линии. Нашата страна ще приветства варианта за чартърна линия между Самара и Варна, а министерството ще продължи активно да участва във всеки форум за насърчаване на българо-руските отношения, стана ясно от думите на министъра.

"83 града и градски окръзи от Руската федерация са побратимени с български градове, 4 града са в процес на подписване на съглашения, а 3 - търсят контакти. В България такива градове са 66.  Уверен съм, че сътрудничеството между нашите градове ще се развива успешно не само в сферата на културно-хуманитарните области, но и по линия на търговско-икономическите връзки, вкл. в секторите на малките и средни предприятия.", каза посланик Макаров. Той допълни, че от началото на 2017 г. има тенденция към оживление на руско-българските търговско-икономически отношения, а м.г. в България са пребивавали около 600 000 руски туристи, като се очаква ръст до 40%.

В рамките на събитието се проведе двустранна работна среща между зам.-кмета Красимира Чахова и делегацията от град Самара, водена от кмета на града Олег Фурсов.

По традиция участниците във форума  посадиха дръвче.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама