Медицинският университет в Плевен стартира проект в подкрепа на млади учени

17:02, 13 юни 17 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинският университет в Плевен ще работи по проект за създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към факултет „Медицина“, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.  Част от средствата, необходими за реализирането на проекта, ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Безвъзмездната финансова помощ  е на обща стойност 695 631,34 лв., а срокът за изпълнението е до 31.12.2018 г.

Ръководител на екипа по управлението на проекта е проф. д-р Мария Средкова, а координатор е доц. д-р Галя Ставрева, заместник-ректор по научноизследователска дейност.

Основната цел е да се надгради дейността на функциониращото в момента докторантско училище на университета чрез иновативно и качествено обучение, създаване на условия и възможности за научноизследователска кариера чрез поддържане на устойчиви партньорства между университета и научноизследователски и бизнес структури в областта на медицината, фармацията и общественото здраве на регионално и национално ниво.

Целевата група по проекта включва общо 84 лица, от които 29 докторанти от факултет „Медицина“,  40 специализанти, 5 млади учени и 10 преподаватели. Те ще имат възможност да завършат курсове за повишаване на квалификацията им по теми, които не са заложени в основните им докторски програми. Предвидени са средства за участие в международни научни форуми, което за голяма част от докторантите е невъзможно без институционална подкрепа. 

Заложени са също и средства, с които докторантите и младите учени да публикуват своите научни резултати и да подготвят дисертациите си. Подкрепата за публикации в научни списания с импакт фактор ще им даде възможност да представят научните си разработки пред по-широк кръг колеги. 

Основните дейности, чрез които центърът ще осигурява подкрепа за развитието на докторантите, специализантите и младите учени са разработване на учебни програми и провеждане на курсове по “Ключови компетенции за успешна научна кариера” и „Персонализиран подход в предоперативната подготовка и оперативното лечение на пациенти чрез минимално инвазивна хирургия, базиран на образни реконструкции, 3D визуализация и виртуална симулация“; провеждане на обучение за участие и подготовка на научноизследователски проекти, трансфер на технологии и управление на интелектуалната собственост; практическо обучение по програма „експериментална наука“. 

Ще бъде създаден специализиран уебсайт на проекта, който ще осигурява възможност за популяризиране на дейностите и за комуникация между ръководството на проекта и целевата група; както и профил за публикуване на материали от страна на участниците от целевата група и форум за дискусии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама