Осъдиха шеф на фирма, представил неверни сведения за кредит

16:39, 13 юни 17 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският окръжен съд наказа с 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3-годишен изпитателен срок, и глоба в размер на 2000 лева управител на фирма, представил неверни сведения, за да получи кредит. Димитър Б. бе предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна, припомниха от пресслужбата на Апелативната прокуратура. Наказанието е постигнато в процедура на съкратено съдебно следствие и е редуцирано с една трета от наложената присъда от 1 година лишаване от свобода.

Като управител на „Стройпром инвест“ ЕООД 43-годишният Димитър Б. подал молба до директора на банкова институция, където имал договор за револвираща кредитна линия за земеделски производители с обезпечение залог на вземания към държавен фонд „Земеделие“. Подсъдимият поискал допълнително кредитиране в размер на 15 443 лева. Банката се съгласила, но условие за получаването на допълнителния кредит било представяне на удостоверение, че кредитополучателят няма непогасени публични задължения, както и удостоверение от Окръжния съд за липса на дела по несъстоятелност.

На 18 август 2016 г. Димитър Б. представил необходимите документи, но служителката се усъмнила, тъй като тя поискала документите на 17 август, а представените били с дата 11 август 2016 г. Проверка на банката в НАП показала, че на подсъдимия е издадено удостоверение с вписани в него задължения на фирмата му и наложен запор заради тях. Банковата служителка уведомила Димитър Б., че удостоверението му е фалшиво и не може да получи искания допълнителен кредит. Управителят поискал да си получи обратно документа с неверни сведения, но му било отказано.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама