Съдът отказа да възстанови Костадин Костадинов като директор на музея в Добрич

16:18, 13 юни 17 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районният съд в Добрич отхвърли иска на бившия директор на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов срещу Община Добрич, съобщиха от пресслужбата на съда.

Костадинов настояваше съдът да признае, че трудовият му договор с Общината е бил прекратен незаконосъобразно, да бъде отменена заповедта на кмета Йордан Йорданов за освобождаването му от заеманата длъжност и той да бъде възстановен на поста директор на музея.

Костадинов искаше и обезщетение в размер на 3146 лева за времето, през което е останал без работа в резултат на незаконосъобразно прекратяване на трудовия му договор - от февруари до април 2017 година.

По делото е установено, че Костадинов е пуснал 3-месечно предизвестие до Общината за напускане. То е получено в Общината на 30 януари 2017г. Ден по-късно кметът е издал заповедта за освобождаването му. Договорът е прекратен на 2 февруари тази година, като за неспазения срок на предизвестието на бившия директор на музея е било платено обезщетение.

Съдът посочва, че Кодексът на труда дава възможност на страната, която е била предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение с предизвестие, да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на служителя за неспазения срок на предизвестие. По повод това, че заповедта на кмета е издадена докато Костадинов е бил в болнични, съдът посочва, че когато трудовият договор е прекратен с предизвестие от ищеца, той не попада под закрилата от уволнение, ако е в отпуск по болест. Според съда, заповедта на кмета е законосъобразна, а искът на Костадинов е неоснователен. Поради това магистратите считат, че няма основание той да бъде възстановен на директорския пост или да получи обезщетение.

Решението на Районен съд - Добрич подлежи на обжалване от страните пред Окръжен съд Добрич в двуседмичен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама