Музеен шеф с доклад за старинна църква

15:57, 13 юни 17 / Култура 25 587 Шрифт:
Автор:
Христина Манова-директор на Историческия музей в Разлог, се включи с доклад и презентация  в VI-та Национална среща "Музеите и устойчивото развитие", която се състоя в Благоевград. 
 
Манова запозна на колегите си с историята и архитектурата на старата църква "Свети Георги" в Разлог. 
 
Църквата се отличава с голям иконостас, украсен с частична дърворезба и рисувани орнаменти. Директорът на Историческия музей в Разлог сподели пред историците и музейните работници, че през 1976 г.  църквата е посетена за пръв път  от техници на Националния институт по  паметниците на културата с цел деклариране, а през 1977 година е е обявена за паметник на културата с местно значение. Община Разлог осигури средства за ремонта на камбанарията преди две години, чрез Дирекция „Вероизповедания“.
 
Организатор на форума "Музеите и устойчивото развитие" е Дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерството на културата, в партньорство с Българския национален комитет на Международния съвет на музеите /ИКОМ/. Подтемите, по които разискваха участниците на шестата национална среща бяха "Личност и време- чужденци, работили за България", "Дарителите в българските музеи", "Визуалната култура и музеите", "Ролята на музеите в опазване на биоразнообразието", "Възрожденската храмова архитектура".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама