Многолъчев ехолот и лидарна сканираща система разкриват тайните на речното дъно

14:43, 13 юни 17 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ Павлин Цонев представи днес успешно завършения проект за “Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2”.

"Миналата година по това време ви представих заложените дейности по стартиралия проект и модел на планувания кораб, а днес, точно година по-късно, вече можем да ви демонстрираме резултати от реални заснемания с новопостроения катамаран „Дунав 1“, каза инж. Цонев.

На проведеното събитие бе демонстрирана 3D визуализация на речното корито, потънали съдове и брегове, заснети с многолъчев ехолот и лидарна сканираща система.

С доставката на специализирания плавателен съд с необходимото оборудване се извършва съвременна проучвателна, по-мащабна и навременна геодезическа и хидрографна дейност в общия българо-румънски участък на река Дунав. По този начин се проследяват хидроморфоложките изменения на реката, състоянието на речното русло, както и движението на седиментите, които са причина за образуването на прагови участъци.

На проведеното информационно събитие присъстваха представители на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Управляващият орган на „Оперативна програма транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г., Областна администрация Русе, както и пряко заинтересовани страни от държавни институции и частният сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама