19-годишна бургазлийка спаси момче от удавяне в морето

14:36, 13 юни 17 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

19-годишна бургазлийка спаси от удавяне осмокласник. Това е първият истински воден инцидент за младата спасителка на плажа от Бургас. Женя Райкова застава на спасителния пост само ден след абитуриентския си бал в Немската гимназия. На 5 юни си тръгва от работа с колело в посока Северния плаж. В този момент чула викове за помощ, идващи от района пред бившия ресторант „Фиеста“.

„Хвърлих раницата и маратонките и влязох веднага във водата. Имаше вълни от 3 метра и мъртво течение. С усилие плувах навътре, беше на около 100 метра детето, но го хванах и започнах да го извличам към брега”, разказа тя пред bTV.

В този ден морето било с мъртво вълнение и с огромни вълни. Въпреки червения флаг 14-годишен осмокласник решил да се прави на велик гмуркач, но започнал да се дави. Женя стигнала до момчето, хванала го и му казала, че е спасителка. Това успокоило даващия се, той се отпусна до нея и Ракова го извлякла към брега.

Женя има куп медали по плуване и водно спасяване. Баща ѝ и двамата ѝ по-големи братя също са спасители. Затова не се поколебала и за миг и се хвърлила да спасява даващото се момче.

Бащата на момичето Росен Райков, който е спасител на съседния пост, е възхитен от постъпката и е много горд с дъщеря си.

„Тази работа е отговорна, престижна и малко хора могат да я работят. Затова аз мога само да се гордея и да прославям Бог с нея!“, казва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама