Любомир Христов: Някои хора да коментират точно строителството, не може да са толкова нахални

12:14, 13 юни 17 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пресконференцията, която дадоха от БСП- Шумен вчера, съветниците обвиниха кметът на Община Шумен, че не е изпълнил предизборното си обещание да заработи ефективно общинско предприятие за чистота, вместо това върви процедура външни фирми да чистят града.

Днес кметът Любомир Христов направи извънредно обръщение към журналистите на редовния брифинг в общината.

„Смятам, че има теми, по които точно те не трябва да коментират. Не може строителство, което е изградено досега и в което нищо не е както трябва, да се коментира. Не можеш да коментираш теми със строителството. Аз мога да коментирам темата с боклука, когато е имало едно работещо предприятие и е продадено за жълти стотинки и сега да питате какво става с предприятието. Да, лесно се строи, но трудно се създава. Затова аз ще ви заведа да видите какво се опитваме да правим, да градим. Тази стратегия се изготвя точно от тези хора. Там е записано, че за да започне общината да функционира това предприятие за сметосъбиране, трябва да изтегли 6 млн.лева. Как да изтеглим 6 милиона, като ние заварихме Общината на минус 35 милиона.

Никой от тях /съветниците от БСП- бел.ред/ не коментира, че от началото на годината ние плащане 3,5 млн. разходи. Казаха, че ще ми дават алтернативни решения за решаване на такива проблеми.

Вместо за изтеглим тези 5, 5 млн.лева, както ме караха, ние започнахме да изграждаме това предприятие със собствени сили, с общинската фирма. Не съм поканил нито бати си, нито тати си. Само ще ви дам за сравнение няколко цифри. Община Шумен с концесията почистваше за 4 583 727 лв. с ДДС на тон годишно. Без ДДС е 3 819 773 лева годишно.

Договорът по ЗОП, който направихме миналата година и сега изтича е за 2 640 000 годишно с ДДС, без ДДС е 2 200 000. За селата прекратих поръчката. Вече година и половина водим съдебни дела. Не подписах обществената поръчка, която беше приключила една седмица преди ние да влезем в Общината.

След като прекратихме договора на фирма Титан в селата, сме сключили допълнителен договор и там разликата в цената е 273, 50 лв на тон с ДДС, а другата, която сега сме постигнали е 233, 40 лв на тон.

След като цифрите говорят, всякакви въпроси и тълкования са излишни. Не може да има разлика в първоначалната цена, която заварихме, близо милион и шестстотин и ти да имаш претенции. Не може някои хора да са толкова нахални. Има граници, които не трябва да коментираш след като си много оцапан“, каза кметът Христов.

Той обясни още, че иска да направи справка за това какво е било сметопочистването в Шумен преди и как се чисти сега.

„Преди градът се е чистил с осем машинки, сега се чисти и коси с 14 машинки и два трактора, закупени от сегашното ръководство на общината. Сега се коси на много повече места, отколкото преди. Не може 50 човека да окосят целия град.

Ако от БСП си бяха направили труда да прочетат, в условията на търга е записано, че три години е максималният срок, а с предизвестие от 1 месец се прекратява договора на определената фирма. Градът е разделен на две и всяка фирма може да играе за един от районите.

Когато станем готови, имаме ресурса от хора, техниката,  ще прекратим договора на фирмата, която чисти по-лошо и ще започне Общината да почиства. На 3 януари сме направили обществената поръчка за автомобили. До момента все още не е приключила. Това е една твърде тромава процедура.

За 7 обекта за санирането, в момента има 29 фирми. Документацията събрана от тези търгове е голяма колкото тази огромна маса. Комисията е от 6 човека. Всеки документ трябва да се прегледа, да се изчистят въпросите с фирмата, да се окомплектова и чак тогава фирмата може да участва.

Правим обществена поръчка за контейнерите, правим обществена поръчка и за техника. Това е в сумата от 1, 5 млн.лева. Общината няма средства. Ако имаше, щеше да е добре.

Само че ние трябва да си плащаме кредитите, изтеглени за асфалтиране на улиците. Вижте ги какви са сега. Същото е и с водния цикъл. И всичко това е на гърба на Общината.

Някои хора да коментират точно строителството, не им прави чест, завърши кметът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама